Медиумска кампања за едукација на јавноста на тема на изборите и изборните процеси

Во пресрет на локалните избори во Македонија закажани за 15ти октомври 2017 година, фондацијата iVote стартуваше медиумска кампања за едукација на јавноста на тема на изборите и изборните процеси. Кампањата стартуваше на 3ти октомври и ќе трае се до вториот круг на локалните избори.

Целта на кампањате е подигање на свеста за изборните процеси кај граѓаните во република Македонија, и со самото тоа, влевање на поголема доверба во самите изборните процеси. Кампањата се состои од едукативни видеа кои се емитуваат на национални и локални телевизии, како и онлајн, на портали и социјални медиуми.

Едукативните видеа покриваат теми како:
  • Спроведување на локалните избори, и изборните процеси во локалните избори;
  • Валидност на гласачкото ливче;
  • Гласање на денот на изборите;
  • Тајност на гласот / Сериски број на гласачкото ливче;
  • Тајност на изборниот материјал;
  • Што се случува доколку, кога ќе дојдете да гласате, се утврди дека некој друг се поптишал во Ваше име.


Во видеата подолу можете да научите повеќе за сите овие теми: