За да помогне на „Централната изборна комисија на Албанија“ со подготовките за локалните избори во јуни, 2015 год., фондацијата „иВоте“ создаде анимирано видео за обука на членови на изборната комисија и набљудувачи.

Во видеото се опфатени одговорностите на персоналот на „Гласачкиот центар“, вклучувајќи го поставувањето на „Центарот за гласање“, отварањето, процесирањето на гласачите, справувањето со различни сценарија за време на изборниот ден, затварањето и трансферот на материјалите во „Бројачките центри“.

Видеото беше дадено на обучувачите од ДИК, поставено на веб сајтот на ДИК и преземено од јавен радиодифузен сервис, емитувајќи се како образовна метода за гласачите и граѓаните на деновите пред изборите.

Слична верзија на ова видео се користи за обука на меѓународните набљудувачи, вклучувајќи ги и оние од делегацијата на ОБСЕ / ОДИХР.